Total Frankrike ble uteksaminert fra det amerikanske oljespanningssenteret i klimadelingen

Frankrikes Total SE på fredag ​​ble det første store globale energiselskapet som forlot den største olje- og gasslobbyen i USA på grunn av uenighet om klimapolitikken og støtten til avslappende boreforskrifter.

Total sa at de ikke vil fornye sitt medlemskap i 2021 med American Petroleum Institute (API) etter å ha gjennomgått lobbyens klimaposisjoner og beskrevet det som «delvis i tråd» med dets medlemskap.

Den høyprofilerte utgangen fra den sterkere energilobbyen kommer foran drastiske endringer i politisk retning i USA, da den kommende presidenten Joe Biden lovet å takle klimaendringene og gjøre landet netto nullutslipp innen 2050.

«Som en del av vår klimamisjon som ble kunngjort i mai 2020, er vi forpliktet til å sikre, på en gjennomsiktig måte, at bransjeforeningene som vi er medlemmer i, inntar stillinger og meldinger på linje med gruppens i kampen mot klimaendringer,» sa Total-sjef Patrick Pouyanni.

Tilbaketrekningen fremhever den økende kløften mellom Europas største energiselskaper, som det siste året har akselerert planene om å kutte utslipp og bygge store fornybare energiselskaper og deres amerikanske rivaler Exxon Mobil Corp og Chevron Corp, som i stor grad har motstått voksende press fra investorer om å diversifisere.

Talsmann for selskapet Sean Comey sa at Chevron ikke har planer om å forlate instituttet. Exxon var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Kunngjøringen legger press på Totals europeiske rivaler BP og Royal Dutch Shell om å følge etter etter å ha motstått dette trekket de siste årene.

Norske selskaper BP, Shell og Equinor sa fredag ​​at de vurderer medlemskap i handelsorganisasjoner og hvordan de stemmer overens med klimarelaterte spørsmål. «API nærmer seg Shells uttalte synspunkter» om klimaendringer, sa Shell-talsmann Curtis Moore.

READ  Har svindlere og kriminelle brukt statsobligasjoner til å hvitvaske penger?

Tidligere har europeiske oljeselskaper nevnt APIs rolle i håndverksindustrien og driftssikkerhetsstandarder som en begrunnelse for å bo hos gruppen.

I begrunnelsen for å forlate konsernet siterte Total imidlertid API-støtte for fjorårets tilbakeføring fra amerikanske regelverk om metanutslipp, dets ulike syn på karbonprising, samt mangel på subsidier til elektriske biler.

API takket Total for medlemskapet, men indikerte at det ikke støtter energisubsidier, og sa at det forvrenger markedene.

«Vi tror at verdens energi- og miljøutfordringer er store nok fordi mange forskjellige tilnærminger er nødvendige for å løse dem, og vi drar nytte av mangfoldet av perspektiver,» sa API.

Gruppen har forsvart sin rekord for å takle karbonutslipp, og bemerket at teknologiske fremskritt i industrien har hjulpet den med å redusere utslippene av karbondioksid og metan i store oljeproduserende regioner.

I fjor kunngjorde Total planer om å redusere karbonutslippene, med mål om å nå netto nullutslipp fra virksomheten og energiproduktene som ble solgt til kunder i Europa innen 2050 eller tidligere.

Totals amerikanske virksomhet inkluderer en rekke offshore olje- og gassfelt i Mexicogolfen, et stort raffinerings- og petrokjemisk anlegg i Port Arthur, Texas, samt selskaper med fornybar energi. Selskapet produserte om lag 343 000 fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal i Amerika.

Stor bevegelse

Det økende presset fra investorene har fått Europas største energiselskaper til å definere planer for å redusere utslipp og øke produksjonen av fornybar energi.

«Det er rett og slett ingen rettferdiggjørelse for noen tilknytning til lobbyister som støtter utslippsbestemmelser og undergraver presserende klimatiltak,» sa Janet Bergan, investeringssjef i KLP, Norges største pensjonsfond, som forvalter 80 milliarder dollar i eiendeler.

READ  Hvor kan jeg sette penger til barna mine? Syv av ti vallonske familier foretrekker en sparekonto

Total, BP og Shell har allerede trukket seg ut av US Fuel and Petrochemical Manufacturers Group (AFPM), en amerikansk oljeraffineringsgruppe, på grunn av forskjeller i forhold til klimapolitikken.

Andrew Logan, direktør for olje- og gassprogrammer og investorergruppen CERES for ren energi, sa uttaket av API var viktigere, og sa kunngjøringen var betydelig og ville legge press på andre store europeiske oljeselskaper.

«Gitt størrelsen og effekten av API-et, er dette et mye mer viktig skritt enn tidligere beslutninger om å trekke seg fra flere spesialiserte handelsgrupper som AFPM. Jeg tror vi vil se andre selskaper følge etter,» sa Logan.

(Reuters)


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *