Tredje lik funnet etter ras i Norge; 7 mangler fortsatt

Redningsteam som lette etter overlevende fire dager etter at et skred vasket bort hus i en norsk landsby, fant ingen tegn på liv lørdag blant de ødelagte bygningene og mursteinene. Tre lik er gjenopprettet, men etterforskere søker fremdeles etter ytterligere syv personer som antas å være savnet. Skredet i landsbyen Ask er det verste i moderne norsk historie og har sjokkert innbyggerne i den nordiske nasjonen.

Søketeam patruljerte med hunder da helikoptre og droner med varmefølende kameraer fløy blant harde vinterforhold over den ødelagte åssiden i Ask, en landsby på 5000 mennesker 25 kilometer nordøst for Oslo. Norsk politi lovet å ikke begrense søket til tross for at et redningsteam fra nabolandet Sverige allerede har kommet hjem.

Lokal politimester Ida Melbo Oeystese sa at overlevende fortsatt kan bli funnet i kollisjonsputer inne i de ødelagte bygningene. «Medisinsk kan du overleve i flere dager hvis du har luft,» sa han til journalister på en pressekonferanse.

Sent på lørdag ble det funnet et annet og tredje lik etter at det første ble oppdaget på fredag. Så langt har bare en dalmatisk hund blitt reddet levende fra ruinene. Kong Harald V, dronning Sonja og kronprins Haakon planlegger å besøke katastrofeområdet på søndag for å hilse på ofrene og møte innbyggere og redningsarbeidere. Den 83 år gamle monarken sa i sin nyttårstale at kongefamilien hadde blitt dypt rørt av tragedien.

Norsk politi har gitt ut navnene og fødselsårene til de 10 personene som opprinnelig ble meldt savnet, inkludert en 2 år gammel gutt. Myndighetene har ennå ikke identifisert de tre gjenopprettede likene. Tidlig onsdag morgen skred ras over en vei gjennom Ask og etterlot en dyp kraterlignende kløft. Bilder og videoer viste bygninger som ligger på kanten av kløften, som var 700 meter lang og 300 meter bred. Minst ni bygninger med mer enn 30 leiligheter ble ødelagt.

READ  Katastrofeflytting er den store humanitære utfordringen i det 21. århundre

Redningsaksjonen blir hemmet av det begrensede antall timer med dagslys i Norge på denne tiden av året og frykten for ytterligere erosjon. Terrenget er skjørt på stedet og kan ikke bære redningsteamets vekt, inkludert et tungt kjøretøy fra den norske hæren. Mer enn 1000 mennesker er evakuert, og myndighetene sa at opptil 1500 mennesker kan flyttes fra området i frykt for nye ras.

Den nøyaktige årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men Gjerdrum kommune, der Ask ligger, er kjent for å ha mye hurtig leire, et materiale som kan endre seg fra fast til flytende form. Eksperter sa at stoffet i leire kombinert med overdreven nedbør og Norges typiske fuktige klima på denne tiden av året kan ha bidratt til raset. Norske myndigheter advarte folk i 2005 om ikke å bygge boligbygg i området, men det ble til slutt bygd hus der senere på tiåret.

Talsmann Toril Hofshagen fra Norges direktorat for vannressurser og energi kalte raset unikt i ødeleggelsen. «Siden 1893 har det ikke vært et raskt leirskred av denne dimensjonen i Norge,» sa Hofshagen til media lørdag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *