Trehydraulikk og vannforhold: hvorfor trær dør som følge av tørke

Når trær dør under tørre perioder, dør de av tørst. Forskere fra Universitetet i Basel har vist i en feltstudie at en rask kollaps i det hydrauliske systemet er ansvarlig for trærnes død. Og de fant ut at trær muligens dør raskere enn tidligere antatt.

Varmebølgen sommeren 2018 var en eksepsjonell situasjon, både for naturen og for forskning. Selv om det er sant at det er vanskelig for våre innfødte skoger, ga det også en mulighet for forskere ved Universitetet i Basel til å studere trærnes reaksjon på dette meteorologiske fenomenet nøye.

Forskningsgruppen ledet av professor Ansgar Kahmen hadde allerede opprettet et forskningsområde i Hölstein kommune Basel-Landschaft året før. Målet deres var å studere baldakinen 30 meter over bakken ved hjelp av en kran for å bestemme hvordan innfødte treslag, som gran, reagerer på klimaendringene.

Undersøk i virkelige forhold

Rett etter avtok varmebølgen sommeren 2018. “Dette var en unik mulighet for oss,” sier skogforsker Dr. Matthias Arend, medlem av Kahmens forskningsgruppe og studiens hovedforfattere. “Det var første gang vi klarte å observere i naturen hvilken tørke som kan påvirke store og gamle trær.”

Som en del av studien studerte forskerne 10 tilfeldig utvalgte norske gran, alle over 100 år gamle og ca 30 meter høye, for å måle sesongmessige svingninger i vannbalansen i kalesjen.

Med sitt flate rotsystem er gran gran spesielt utsatt for kollaps, sier Arend: “Treet dør fordi det hydrauliske systemet som fører vann opp fra bakken, raser sammen.”

Døden er ekstremt plutselig

Arend understreker at observasjonen at trær lider under tørke ikke er ny. Det som er mye viktigere, sier han, er å forstå prosessene som fører til at dette treet dør, og det er akkurat det forskerne har oppnådd i studien publisert i det vitenskapelige tidsskriftet. PNAS. “Dette er den eneste måten vi kan garantere bedre modelleringsprosesser i fremtiden,” forklarer Arend.

READ  Som en tripolar nasjon spiller India en sentral rolle i Arktis.

Studien gjorde også et overraskende funn: “Det hydrauliske systemet kollapser ekstremt raskt,” sier han. Forskerne antar at dette kritiske punktet er nådd når en stor andel av røttene i tørkejorden mister kontakten med jordfuktigheten. “Prognoser er veldig vanskelige, fordi det ikke er en langsom lineær prosess, men en som skjer veldig plutselig, med vannoppsamling og transportsystem som mislykkes i løpet av noen dager.”

De nye resultatene skiller seg fra tidligere dødelighetsgrenseverdier som er identifisert i laboratoriet, noe som betyr at treets hydrauliske system kollapser mye tidligere enn tidligere antatt. Dette skjer fordi dehydrering ikke utvikler seg lineært, og treet ikke kan komme seg etter hydraulisk kollaps og dør som et resultat.

På jakt etter nye treslag

Forskerne konkluderer med at spesielt gran reagerer mer følsomt på tørke enn tidligere antatt. “Ettersom vi kan forvente at ekstreme tørre staver blir mer og mer vanlige i fremtiden, må vi tenke på andre treslag som bedre kan takle mangel på vann,” sier Arend.

Han og teamet hans har vært i stand til å observere dette funnet førstehånds: I 2018 led gran gran mest som følge av tørken. Det er den viktigste bartretten både i Sveits og i Sentral-Europa. Resultatene av studien er representative for Nord-Sveits som helhet og kan også brukes på andre bartrærarter.

###

Ansvarsfraskrivelse: AAAS og EurekAlert! Vi er ikke ansvarlige for nøyaktigheten av pressemeldinger publisert på EurekAlert! av de bidragsgivende institusjonene eller for bruk av informasjon gjennom EurekAlert-systemet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *