Trump avviser den ‘tidligere presidentklubben’ – og følelsen er gjensidig

Dette er en klubb som Donald Trump aldri var veldig interessert i å bli med, og absolutt ikke så snart: den tidligere øverstkommanderende er ofte nok til å sette av politiske forskjeller som respekterer presidentskapet og forenes for felles formål.

Tidligere Presidents Club-medlemmer stiller for bilder sammen. De smiler bak hverandre mens de maler rundt historiske begivenheter, eller sitter ved siden av hverandre på VIP-begravelser. De tar spesielle planer sammen. De kritiserer sjelden hverandre og har en tendens til å gi mindre harde ord om deres arvinger i Det hvite hus.

Men som med mange presidenttradisjoner, vil dette sannsynligvis bli brutt av Trump. Nå som han har trukket seg, er det vanskelig å se ham omfavne den eksklusive klubben der tidligere presidenter bor.

«Han lo av ideen om at han ville bli akseptert i Presidents Club,» sa Kate Anderson Brower i et intervju med Trump i 2019 for sin bok «Five Group: Presidents Club in Trump’s Age.» Han sa: «Jeg tror ikke jeg blir akseptert.»

Det er like klart at de andre medlemmene i klubben ikke liker ham mye – i hvert fall foreløpig.

Tidligere presidenter Barack Obama George W. Bush. Bush og Bill Clinton spilte inn en tre-minutters video fra Arlington National Cemetery som priste det stille presidentskapet som et sentralt trekk ved amerikansk demokrati etter at president Joe Biden tiltrådte denne uken. Ingen navn er nevnt om Trump i denne delen, men oppførselen hans har vært helt streng siden hans nederlag i novembervalget.

Trump har kommet med ubegrunnede påstander i flere måneder om at valget ble rigget fra ham av svindel, og til slutt bidro til å provosere et dødelig opprør i USAs hovedstad. Han forlot Det hvite hus uten å delta på innvielsen av Biden, den første presidenten som avsatte sin etterfølger på 152 år.

Obama, Bush og Clinton spilte inn videoen sin etter at de gikk sammen med Biden for å hylle sin respekt på Solitaires kirkegård etter innvielsen. De tok også opp en video som oppfordret amerikanerne til å vaksinere seg mot koronaviruset. Jimmy Carter, 96, som begrenset sine offentlige begivenheter på grunn av epidemien, og Trump, som allerede fløy til Florida for å bli presidentskap, var ikke der.

Jeffrey Engel, grunnleggingsdirektør for Presidential History Center ved Southern Methodist University i Dallas, sa Trump ikke passet bra for den tidligere presidentklubben fordi «han er midlertidig annerledes.»

«Historisk sett blir de i klubben fortsatt respektert av presidenter. Selv Richard Nixon har blitt respektert av Bill Clinton og Ronald Reagan for sin utenrikspolitikk,» sa Engel.

Tidligere presidenter blir tidvis invitert til store oppdrag.

George HW Bush og Clinton ble med i 2005 for å starte en kampanje som oppfordret amerikanere til å hjelpe ofrene for den ødeleggende sørøstasiatiske tsunamien. Da orkanen Katrina brøt ut ved Gulfkysten, oppfordret daværende president George W. Bushs far Bush Clinton til å øke Katrinas innsamlingsinnsats.

Da veteranen Bush døde i 2018, skrev Clinton: «Hans vennskap er en av de største gavene i mitt liv.» .

Vanligvis når presidenter er på kontoret, betaler de samme respekt for sine forgjengere uansett parti. I 1971, tre år før han gikk av i vanære, reiste Richard Nixon til Texas for å delta på innvielsen av Lyndon Bains Johnsons Presidentbibliotek. Da Nixons bibliotek ble ferdigstilt i 1990, deltok da president George HW Bush sammen med tidligere presidenter Ronald Reagan og Gerald Ford.

Trump brøt med tradisjon lenge før presidentperioden. Etter valgseieren i november 2016 var Obama vert for Trump i Det hvite hus og lovet: «Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe deg med å vinne.» Trump svarte: «Jeg ser frem til å være sammen med deg mange flere ganger i fremtiden» – men det skjedde aldri.

I stedet beskyldte Trump falskt Obama for å avlytte seg selv, og fire år etter hans banebrytende prestasjon.

Nåværende og tidligere presidenter hater noen ganger hverandre og det er uhørt å kritisere deres etterfølgere. Carter kritiserte politikken til de republikanske administrasjonene som fulgte ham, Obama forfulgte Trump mens han kjempet for Biden, og kritiserte politikken til George W. Bush – Obama var vanligvis forsiktig med å nevne sin forgjenger. Theodore Roosevelt forsøkte å avsette sin etterfølger, republikaneren William Howard Daft, som grunnla sitt eget «Bull Moose» -parti og stilte til president igjen.

Presidentens respekt for tidligere presidenter er imidlertid enda større. John Adams, landets andre president, var bekymret nok til å sverte sin banebrytende arv etter å beholde George Washingtons kabinettutnevnelser.

Men oddsen for å bli en tradisjonell president i pensjon eksisterte aldri da han var i embetet.

«Jeg tror Trump har tatt det langt,» sa Brower. «Jeg tror ikke disse tidligere presidentene vil ønske ham velkommen når som helst.»

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *