tyde grafikkortet ditt

I noen år nå har Nvidia og AMD, nylig sammen med Intel, tilbudt verden av videospillalgoritmer for å forbedre bildet og ytelsen i spillet, systematisk med uforståelige navn. Mellom DLSS, FSR og XeSS er det på tide å gjøre oversikt over løsningene som er tilgjengelige for å få mest mulig ut av spill-PC-en din.

I 2018, for å følge lanseringen av sin første serie med grafikkort RTX, Nvidia introduserte den første versjonen av DLSS, som har som mål å tilby en funksjon som forbedrer både ytelsen i spillet og bildekvaliteten takket være forskjellige algoritmer.

Siden den gang har flere nye versjoner blitt utgitt (DLSS 3.0 har nettopp blitt annonsert av Nvidia) og konkurransen tilbyr nå sine egne løsninger: FSR på AMD og XeSS for Intel. Prinsippet og løftene er mer eller mindre de samme hver gang, med noen særegenheter som fortjener å bli vurdert, spesielt midt i lanseringen av nye produkter på markedet.

DLSS, Nvidias eksklusive løsning

DLSS (Deep Learning Super Sampling) er den første slike løsningen introdusert av Nvidia i 2018, kort tid etter utgivelsen av GeForce RTX 2080 og 2080 Ti.

I den første versjonen er prinsippet ganske enkelt: når du aktiverer det, tegner grafikkortet ditt spillbildene i en lavere definisjon enn den som senere skal vises på skjermen. For eksempel, for 4K-spill, kan PC-en senke datadefinisjonen til 1080p, som er enklere å administrere, og deretter skalere opp bildet for å matche skjermen.

Denne teknikken, kalt Utvidelseden er nyttig for å oppnå ytelsesgevinster på en veldig enkel måte, men den har den ulempen at den forårsaker synlige artefakter og skaper et mindre «vakkert», mindre «skarpt» helhetsbilde.

DLSS er spesielt bra, men det fungerer bare med Nvidia-grafikkort.©Nvidia

For å rette opp dette trente Nvidia opp kunstig intelligens på egne maskiner for å lage bildeforbedringsalgoritmer. Nærmere bestemt gir Nvidia sine AI-er med svært høyoppløselige bilder, slik at de kan bruke dem til å gjenskape tapte detaljer. Resultatet av denne opplæringen er inkludert i modeller som deretter leveres til grafikkortene (via deres drivere) og brukes av spesialenheter (kalt Tensor Cores). Derfor er DLSS kun tilgjengelig på Nvidia-grafikkort, og mer spesifikt på de i RTX-serien (2000-, 3000- og 4000-serien).

READ  Apple fikser en sikkerhetsfeil i sin 9 år gamle iPhone 5S!

Endelig er den nylig annonserte tredje versjonen av DLSS mer gjennomført: der tidligere versjoner kun gjenoppbygde deler av bildet sekvensielt, er denne i stand til å gjenoppbygge et helt bilde med hver gjengivelse, noe som ifølge Nvidia gir mulighet for ekstra ytelse. impuls uten å miste kvalitet. DLSS 3.0 støttes kun på RTX 4000-serien og nyere. Dessuten støttes for øyeblikket bare et svært begrenset antall spill.

FSR, AMDs gratis svar

Overfor Nvidias proprietære løsning presenterte AMD sitt eget system i 2021, kalt FSR (FidelityFX Super Resolution). Grunnprinsippet er det samme som med DLSS: det handler igjen om å beregne spillbildet i en lavere definisjon og så forstørre det til skjermstørrelsen, for så å forbedre bildekvaliteten takket være forskjellige algoritmer for dette. objektiv.

Siden AMD-grafikkort ikke har dataenheter dedikert til AI-modeller, bruker FSR mer tradisjonelle teknologier for behandlingen. Dette gir den fordelen av å jobbe med et større antall kortmodeller, inkludert konkurrentene (Nvidia- og Intel-kort drar nytte av det også), men også eldre referanser (noen kort utgitt i 2016 støttes).

AMD FSR
Ulike teknologier vil ofte tilby ulike nivåer av konfigurasjon for et mer eller mindre oppringt resultat.©AMD

Nylig annonserte AMD også en ny versjon av FSR, som går over til 3.0, så den vil konkurrere direkte med DLSS 3.0 for lignende bruk, ettersom denne nye generasjonen også vil bruke AI-baserte modeller for bildebehandling. FSR 3.0 vil ikke være tilgjengelig før i 2023, så alle detaljene er ennå ikke kjent når dette skrives. Imidlertid har AMD allerede antydet at hvis dette nye systemet vil være mer effektivt på sin siste generasjon grafikkort (Radeon RX 7000, som vil integrere dedikerte AI-enheter), bør FSR 3.0 fortsatt fungere på konkurrerende merkevare-GPUer.

READ  Evil Dead x Fortnite, et Ash Williams-skinn som snart kommer til spillet? - Breakflip

XeSS, Intel blir med på dansen

Intel introduserte nylig også XeSS (Xe Super Sampling), sin egen bildebehandlingsløsning i spillet, lik de som tilbys av Nvidia og AMD. hun følger med den fryktsomme ankomsten av de første kommersielle modellene av grafikkort (kalt Arc Alchemist, men fortsatt vanskelig å finne på markedet).

Som hos konkurrentene, handler det også her om å gjengi spillet i en lavere definisjon for å øke ytelsen, samtidig som det kompenseres for tap av kvalitet takket være bildeforbedringsalgoritmer. Nok en gang er algoritmene som brukes av Intel basert på modeller utledet fra AI-beregninger, men her brukes de ved hjelp av klassiske GPU-beregningsenheter, noe som betyr at XeSS-støtte går langt utover Intel-prosessorer, og det fungerer også på AMD- og Nvidia-modeller.

Fortsatt helt ny, denne teknologien ser lovende ut, med ytelsesgevinster som kan sammenlignes med de tillatt av FSR eller DLSS.

Intel XeSS
Intel tilbød nylig sin egen konkurrent til DLSS og FSR, med første lovende resultater.©Intel

Velg den mest passende løsningen

Etter denne gjennomgangen av de foreslåtte løsningene, hvordan velge den som passer best for deg? Først av alt vil det avhenge av to faktorer som du må ta hensyn til.

Maskinvaren din vil til å begynne med betinge teknologiene du vil ha tilgang til. DLSS vil for eksempel kun fungere på Nvidias GeForce RTX-er, mens konkurrerende løsninger støtter alle GPU-merker, men ikke uten begrensninger.

Generelt er FSR og XeSS generelt kompatible med GeForce utgitt etter 2016 (GeForce GTX 1000 og senere), Radeons fra 2019 og senere (FSR kan fungere under visse forhold på tidligere Radeons), og alle Intel Arc GPUer. Spillet du spiller vil også ha betydning ettersom utviklere må spesifikt integrere disse løsningene i titlene sine for at du skal kunne nyte dem. Noen vil ikke tilby noen, andre vil gi alle tre og lar deg velge. Hver produsent opprettholder en liste over kompatible spill på siden deres.

READ  Satya Nadella på Xbox Cloud Gaming: Fortnite er bare begynnelsen
skyggen av gravraideren
Shadow of the Tomb Raider det er et av få spill som støtter DLSS, FSR og XeSS.©Square Enix

Merk at det er unødvendig (og vanligvis umulig) å aktivere mer enn én av disse løsningene om gangen. De vil alle ha effekten av å forbedre ytelsen, men resultatet vil ikke bli doblet hvis FSR og XeSS ble aktivert samtidig, for eksempel.

Forskjellen mellom disse tre metodene vil derfor hovedsakelig ligge i kvaliteten på bildet du får i spillet, så hvis du har et kompatibelt Nvidia-grafikkort, vil DLSS nesten alltid være den beste løsningen hvis det tilbys, spesielt optimalisert for merkevare-GPUer. De to andre teknologiene har det til felles at de er ganske like og er tilgjengelige på alle grafikkort som for tiden er på markedet, og tillater også ganske like ytelsesgevinster.

Til slutt, hvis utstyret ditt er oppdatert og spillene dine er kompatible, er den beste løsningen fortsatt å teste for å finne de beste alternativene for deg. Hovedmålet med disse teknologiene er å forbedre ytelsen til maskinen din i spillet (for å dra full nytte av svært tunge fremskritt som strålesporing). Men til syvende og sist kommer alt ned på komfort og personlige preferanser. Så lek gjerne med innstillingene for å finne de du liker best, disse få tapte minuttene vil bli kraftig kompensert i løpet av spilletimene dine.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *