Tyrkias fremtid er i Europa – VG

Mot EU: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan talte til andre G20-ledere på en videokonferanse lørdag. Foto: Tyrkias president via AP / NTB

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har rukket en hånd til EU. Samtidig advarer han unionen mot å bli håndtert av økte spenninger i det østlige Middelhavet.

Tyrkias utforskning av gass i vann som Hellas og Kypros anser som sin egen, har trukket fordømmelse fra EU.

«Vi forventer at EU vil oppfylle sine løfter, ikke å diskriminere oss eller i det minste ikke bli et instrument for fiendtlighet mot vårt land,» sa Erdogan på en videokonferanse på det tyrkiske regjeringspartiets nasjonale konferanse lørdag.

Tyrkia var i sin spede begynnelse i medlemsforhandlinger med EU, men under Erdogans ledelse ble prosessen stoppet og møtt med motstand fra flere medlemsland.

– Ingen steder ser vi oss selv unntatt i Europa. Erdogan sier at vi planlegger å bygge en fremtid med Europa.

Les mer

Hellas sint på tyrkisk forskningsskip

Sanksjoner

Det forventes at EU-ledere vil bestemme i desember om de vil innføre nye sanksjoner mot Tyrkia.

Tyrkias forskningsskip Orug Reyes er kjernen i Tyrkias forhold til Brussel i dag. På lørdag utvidet tyrkiske tjenestemenn søket til 29. november, til tross for protester fra Hellas.

Det athenske utenriksdepartementet fordømmer flyttingen.

«Disse tiltakene blokkerer i utgangspunktet enhver mulighet til å forbedre forholdet mellom EU og Tyrkia, mens tyrkiske tjenestemenn sier at landets tilgang til EU er en» strategisk prioritering, «heter det i en uttalelse.

Les mer

Erdogans Tyrkia vokser: han utvider dermed sin innflytelse

Løser problemer

I samme tale sa Erdogan at Tyrkia «ønsker å aktivt bruke sin langsiktige og tette allianse med USA for å løse regionale og globale problemer.»

READ  Matthew Berry Med «Venner» -Stunt - VG

Erdogan var ikke en av de første lederne som gratulerte den kommende presidenten Joe Biden med seieren. Til tross for hans nære bånd med Donald Trump, var det noen forskjeller mellom de to landene.

Washington har blitt sint av Tyrkias anskaffelse av et høyteknologisk russisk missilforsvarssystem. Ankara har kraftig motsatt seg at USA nektet å utlevere en pastor anklaget av Erdogan for å planlegge et mislykket kupp i 2016.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *