UPDATE 3-Norway gir olje- og gassetteretterett til 30 selskaper

* For å få full premieliste, klikk bit.ly/3sCuDOp (Legger til reaksjon, bakgrunn)

OSLO (Reuters) – Norges energiminister Tina Bro sa tirsdag at Norge har tildelt 61 leteområder til havs til 30 oljeselskaper i den siste runden med forhåndsdefinerte områder (APA) lisenser ettersom de søker å finne flere ressurser nær eksisterende felt.

Norge, som begynte å utvinne olje og gass fra kontinentalsokkelen for 50 år siden, mener de fortsatt bare pumper omtrent halvparten av de tilgjengelige ressursene.

Selskapene som vant andeler i lisensene inkluderte Equinor, Shell, Aker BP, ConocoPhillips, Total, Lundin Energy og Eni’s Vaar Energi.

«Disse selskapene har vist stor interesse for å få tilgang til nye leteområder, noe som indikerer industriens tillit til fortsatt lønnsomhet fra leting på norsk sokkel,» sa Bro.

APA-turer dekker områder med kjent geologi eller nær eksisterende infrastruktur.

«Den store interessen viser at selskaper fremdeles tror på norsk sokkel og på fremtidig lønnsomhet for leting,» sa Anniken Hauglie, som leder Norsk olje- og gassforening, en industrikonsern.

Svenske Lundin har andeler i 19 lisenser, etterfulgt av Equinor med andeler i 17 lisenser, Aker BP og DNO hver med 10 lisenser, ConocoPhillips med andeler i fire lisenser, Totalt i tre og Shell i ett.

Vaar Energi vil operere alle de tre lisensene som er gitt i Arktis Barentshavet.

Tre selskaper på den opprinnelige listen over søkere fikk ikke plass, inkludert RN Nordic Oil, en enhet av Russlands Rosneft, og Horisont Energi, et selskap dedikert til lagring av hydrogen, ammoniakk og karbon.

Det tredje selskapet som forlot prislisten, Japans Idemitsu, solgte nylig mye av sin olje- og gassvirksomhet i Norge til Lundin Energy.

READ  Colruyt-kunder ble overrasket over å se en lapp i butikkhyllene!

Norge har bedt oljeselskapene om å sende inn søknader innen 23. leteblokker innen grenseområdene Barentshavet og Norskehavet innen 23. februar.

I desember i fjor avviste landets høyesterett en søksmål anlagt av miljøgrupper mot oljeboring i arktiske farvann.

Norge er den største produsenten av olje og gass i Vest-Europa, med en daglig produksjon på rundt 4 millioner fat oljeekvivalenter. (Klipp av Terry Solswieck, Jason Neely og Alex Richardson)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *