Utnevnelse av spesialrådgiver: Trump og Biden reagerer

Den tidligere amerikanske presidenten, som fortsatt er målrettet av rettssaker, fordømte fredag ​​utnevnelsen av en uavhengig aktor som skal føre tilsyn med etterforskningen mot ham.

Den tidligere republikanske presidenten fordømte umiddelbart avgjørelsen som «politisk» og «urettferdig». – Det er synd at de gjør dette fordi jeg ligger foran i meningsmålingene, sa han til Fox News, og la til at han ikke ville samarbeide med etterforskere.

Merrick Garland erkjente sin beslutning om å søke gjenvalg og ønsket fra den demokratiske presidenten Joe Biden, og sa at det var «i allmennhetens interesse» å utnevne en spesiell aktor til å lede de to måneder lange etterforskningene av det amerikanske justisdepartementet.


Les mer
Riot in Capitol: «Stay there, stay mad,» twitrer Trumps anklage

Den første relaterer seg til den republikanske milliardærens innsats for å endre resultatene av presidentvalget i 2020, og den andre til hans ledelse av Det hvite hus-arkiver.

Etter å ha samlet alle elementene, vil spesialaktor «bruke sitt faglige skjønn uavhengig og avgjøre om det skal være tiltale» i en eller annen av disse filene, Mr. Garland bemerket. Spesialadvokaten bør imidlertid bare være ansvarlig for å gi anbefalinger, som statsråden bør avgjøre. Hvis han til slutt anklager Donald Trump på dette grunnlaget, vil hans avgjørelse være vanskelig å angripe.

Å innlede rettslige prosesser vil ikke hindre eiendomsmogulen fra å konkurrere, men vil kaste en skygge over hans kandidatur.

«rask»

Ved å benekte enhver instrumentalisering av justisdepartementet, forsikret talskvinne for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, president Biden om at hans ministers avgjørelse ikke var informert på forhånd.

READ  I Norge skaper en kvinnelig hvalross ved navn Freya overskrifter

I en uttalelse lovet advokat Smith å handle «raskt», «uavhengig» og «grundig». Det var den første høringen som ble gitt til Donald Trump om hans forsøk på å bestride hans nederlag i presidentvalget i 2020 frem til angrepet på Capitol 6. januar 2021 av hans støttespillere.

Denne omfattende etterforskningen har allerede ført til tiltale mot nærmere 900 personer som deltok direkte i volden. Men advokater har aldri utelukket å se på andre aktører. «Alle som er strafferettslig ansvarlige for innsatsen for å annullere valget, må svare for sine handlinger,» gjentok Merrick Garland.

Den andre etterforskningen gjaldt arkivene i Det hvite hus. Donald Trump forlot presidentskapet og tok fulle esker med dokumenter. En lov fra 1978 krever imidlertid at enhver amerikansk president overleverer alle sine e-poster, brev og andre arbeidsdokumenter til National Archives.

I januar returnerte han 15 esker. Etter testing anslo føderalt politi at han kan ha holdt andre i sin luksusbolig i Mar-a-Lago, Florida.

FBI-agenter gjennomførte et spektakulært raid 8. august, basert på garantier for «besittelse av klassifiserte dokumenter» og «hindret en føderal etterforskning», og beslagla omtrent tretti esker.

Russisk etterforskning

Tidligere har Donald Trump allerede vært gjenstand for en etterforskning overvåket av en spesiell advokat: Robert Mueller fikk i 2017 i oppgave å fastslå om det var et samarbeid mellom valgkampteamet hans og Russland under presidentvalget i 2016.

Etter en to år lang etterforskning avgjorde han at det ikke var tilstrekkelig bevis på en konspirasjon mellom Moskva og Trump-teamet, men bemerket en rekke urovekkende press fra leietakeren i Det hvite hus under rettssaken hans.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *