Vårt syn på stjernehimmelen er enda bedre

Kia Collaboration har nylig gitt ut nye runde målinger av Melkeveis-galaksen. – Dette er en skattekiste, sier astronom Hagon Doll forsking.now.

Kia-laboratoriet er et satellitt- og romteleskop som ser på stjerner i Melkeveien. Det måler i grunn to ting: hvor en stjerne går og hvor den går. Den drives av European Space Agency (ESA).

Nå har den kommet Oppdatering av disse målingene, Som kan gi grobunn for ulike astronomiske undersøkelser.

Kia-samarbeidet lanserte nylig oppdaterte målinger som avslørte omtrent 1,8 milliarder forskjellige lyspunkter på himmelen. De fleste av disse lyspunktene er stjerner i vår egen galakse. Kia har samlet detaljert informasjon om hvordan rundt 1,4 milliarder av disse lyspunktene beveger seg på Melkeveien.

– Dette er en skattekiste, sier Hogan Doll til forskning.no. Han er astronom og forsker innen teoretisk astronomi ved UIO.

Disse posisjonene og hastighetene kan avsløre mye om vår egen galakse.

Historien om galaksen – og fremtiden

– Det forteller virkelig historien om vår egen galakse, sier Doll.

Når du vet hvordan alle disse stjernene beveger seg, kan du bevege deg fremover i tid og holde rede på hvordan stjernene beveger seg gjennom galaksen.

– Du kan fortelle hvor stjernene dannet seg og hvordan de spredte seg over galaksen.

Dette har allerede gitt mange forskningsresultater. Målinger basert på målinger fra Kia viser for eksempel at dverggalaksen Skytten kolliderte med Melkeveien, og at stjerner i Melkeveien kan ha blitt forstyrret for flere hundre millioner år siden. I følge ESA.

Dette betyr også at forskere kan lage mer nøyaktige simuleringer om fremtiden til galaksen. Et forskerteam har utviklet en simulering av en galakse som sier noe om hvordan stjerner i Melkeveien vil bevege seg i løpet av de neste 400 000 årene.

Dette er en simulering av mer enn en milliard stjerner, og hvordan de vil bevege seg i galaksen i løpet av de neste 400 000 årene, sett av Gaya.

Nok en forskningsartikkel basert på nye data Har gitt en nøyaktig måling av hvordan vårt eget solsystem beveger seg rundt galaksen. Dette er fordi forskere har bedre referansepunkter enn noen gang før.

Det oppdaterte datasettet er den første delen av en større utgivelse som kommer i 2022. Dette indikerer også at nøyaktigheten øker ettersom Kia har observert stjernene i noen tid. Dette er tredje gang disse målingene er oppdatert, og nøyaktigheten blir høyere. Du kan finne forskjellige lister på ESA-sidene.

En kunstner ser på Kia-teleskopet mens han ser på stjernehimmelen.  Teleskopet ble lansert i 2013 og kretser rundt det faste lengdepunktet L2, omtrent 1,5 millioner kilometer fra oss.

En kunstner ser på Kia-teleskopet mens han ser på stjernehimmelen. Teleskopet ble lansert i 2013 og kretser rundt det faste lengdepunktet L2, omtrent 1,5 millioner kilometer fra oss.

Ingen kvasarer?

Disse målingene kan brukes til en rekke undersøkelser, og Doll gir et annet eksempel. Han forsker blant annet på kvasarer – sorte hull som avgir mye lys og stråling.

Kvasarer er veldig langt fra oss, og de er ikke i vår egen galakse. Melkeveien er 105 000 lysår bred, men kvasarer kan være flere titalls milliarder lysår unna. Disse kommer fra de tidligste tider for universets utvikling.

De skinner enda lysere, og de blir sett på som små lyspunkter på himmelen. Hvis et slikt punkt i Kias målinger ikke beveger seg over tid, betyr det at det er for langt unna.

For eksempel er dette den samme effekten du ser fra et togvindu. Stolpene på jernbanen beveger seg raskt tidligere, men fjellet i horisonten beveger seg sjelden mens du reiser.

Derfor kan forskere oppdage nye kvasarer ved å undersøke slike lyspunkter, for eksempel for å se om de avgir stråling som representerer kvasarer.

READ  Blues må nøye seg med 3. plass, Norge kan ikke spille... Se herrestafett live

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *