Vellykket lansering av måneoppdrag fra Japan

Et japansk måneoppdrag tok av torsdag, landets siste forsøk på å bli med i den utvalgte klubben av stater som har landet kjøretøyer på månen, en teknologisk bragd oppnådd av India forrige måned.

Etter tre utsettelser siden slutten av august på grunn av ugunstige værforhold, lettet den japanske romfartsorganisasjonen JAXAs H-IIA-rakett fra JAXA-utskytningsrampen (sør) i Tanekashima klokken 08:42 (01:42 i Belgia) torsdag som planlagt. -Vest), på kanten av Stillehavet. Raketten bar spesifikt en liten månemodul kalt SLIM (Smart Lander for Lunar Exploration) og med kallenavnet «Chandran er en skytter«, skulle lande på månen om fire til seks måneder med høy presisjon, vanligvis 100 meter fra målet i motsetning til flere kilometer på det meste.

Omtrent 47 minutter senere var SLIMs separasjon fra resten av raketten vellykket, noe som førte til en eksplosjon av jubel og applaus ved JAXA-kontrollsenteret, med live-opptak på Youtube. Ved en vellykket landing vil SLIM bruke et multispektralt kamera for å analysere månens indre og sammensetningen av bergarter som kan ha kommet fra månens indre.

H-IIA-raketten bar også røntgenbilde- og spektroskopi-røntgensatellitten XRISM, utviklet i fellesskap av JAXA, US NASA og European Space Agency. Dens separasjon fra bæreraketten fungerte også 14 minutter etter løftet.

READ  Den norske hæren legger til 20 CV 90-tallet i flåten

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *