Venstresiden kommer tilbake til makten etter åtte år med høyrestyre

Publisert:

Norges statsminister, Erna Solberg i Høyre, innrømmet nederlag i mandag kvelds stortingsvalg, som førte til at venstresiden Arbeiderparti ledet av Jonas Kar Store kom til makten. I en alder av 61 skulle sistnevnte overta styret over det velstående skandinaviske kongeriket, som vurderer å forlate oljeøkonomien.

Venstreopposisjonen ledet av Ap Jonas Kahr Store vant forsamlingsvalget mandag 13. september, dominert av skjebnen til landets oljeoperasjoner, og avsluttet åtte år med høyrestyre. Norge.

“Vi ventet, vi trodde, vi jobbet så hardt, og nå kan vi endelig si det: vi klarte det!”

>> Se: “Forsamling i Norge: Hvilken fremtid for oljesektoren?”

De fem opposisjonspartiene forventes å vinne 100 av de 169 mandatene, noe som er nok til å kaste høyrekoalisjonen til Høyres Erna Solberg, Norges enpartistorting.

Med 89 valgperioder så langt, ser Ap ut til å være på vei til å få absolutt flertall med sine favorittallierte, Senterpartiet og Sosialistisk Venstre.

Trioen kunne klart seg uten de to andre opposisjonskreftene, MDGs miljøaktivister og Rødts kommunister, som Jonas Kahr sa at butikken fortsatt diskuterer med.

«Norge har sendt et klart budskap: Valg viser at det norske folk ønsker et rettferdig samfunn», sa den 61 år gamle millionæren som aksjonerte mot sosial ulikhet.

For en jevn utgang fra oljeøkonomien

De fem nordiske landene, sosialdemokratiets høyborg, må snart styres av venstresiden.

Erna Solberg erkjente at Høyres jobb i regjering var over på dette tidspunktet.

“Jeg vil gratulere Jonas Kahr Store for at de ser ut til å ha et klart flertall for å endre regjeringen på dette tidspunktet,” sa den 60 år gamle lederen, som har vært et offer for maktkampen etter å ha ledet landet til mange. kriser (innvandrere,). Fall i fatpris, Govit-19).

READ  Veiledning for eksamen Visninger i Norge og Litauen

Hvis det blir bekreftet, vil dette absolutte flertallet legge til rette for forhandlinger om å danne en koalisjonsregjering, selv om den lover å bli lang og subtil.

MDG slår fast at oljeleting i landet, den største eksportøren av hydrokarboner i Vest-Europa, må avsluttes umiddelbart, og Jonas Kahr Store avviser denne siste advarselen.

Sistnevnte talsmenn – i likhet med sine konservative motstandere – må bevege seg jevnt og gradvis ut av oljeøkonomien.

Tornete trekkraft i sikte

«Red alert for humanity» lansert av FNs klimaeksperter (IPCC) i begynnelsen av august plasserte spørsmålet om global oppvarming i sentrum av valgkampen og tvang staten til å tenke på skjebnen til handlingene til oljeselskapene som gjorde ham superrik. .

Rapporten oppmuntret dem på venstresiden og i mindre grad de på høyresiden.

Oljesektoren står for 14 % av Norges BNP, 40 % av eksporten og 160 000 direkte arbeidsplasser.

Svart gull gjorde det mulig for kongeriket med 5,4 millioner mennesker å samle verdens største suverene formuesfond med nesten 12 000 milliarder kroner av eiendeler (1 166 milliarder euro).

Jones Stoltenberg, utdannet ved Science Bo Paris og statsråd mellom 2005 og 2013, sa at Jonas Kahr Store nå burde engasjere seg i vanskelige forhandlinger med Sentralpartiet og sosialistene, som først og fremst er opptatt av landsbygdas interesser. På venstresiden de som er mer opptatt av miljøspørsmål.

Disse allierte, som en gang regjerte sammen under Jens Stoltenberg, er ofte uenige, spesielt i jaget etter å få slutt på oljealderen, og har sagt at sentristene i Driveway Sloxvolt Vedam ikke ønsker å sitte med Venstre under kampanjen. Av Audun Lysbakken.

Med AFP

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *