Verdens lengstsittende dødsdømte skal få en ny rettssak

Iwao Hakamada ble dømt til døden i 1968 for de firedoble drapene på hans arbeidsgiver og tre av hans familiemedlemmer etter mer enn fire tiår på dødscelle.

Etter uker med varetektsfengsling og avhør erkjente han straffskyld. Han fastholdt sin uskyld, men domfellelsen ble opprettholdt i 1980.

Eksbokseren ble frikjent i 2014 etter at retten godtok tvil om hans skyld basert på DNA-tester utført på blodfargede klær, sakens midtpunkt, og besluttet å gi ham en ny rettssak.

Men i 2018 var det en ny vri: Ved anke av saken stilte Tokyo High Court spørsmålstegn ved påliteligheten til DNA-testene og omgjorde 2014-avgjørelsen.

Den japanske høyesterett opphevet avgjørelsen på slutten av 2020, og forhindret at Iwao Hakamada ble forsøkt på nytt i et forsøk på å frigjøre ham, noe søsteren Hideko ønsket velkommen som en «julegave».

De siste årene har kravene om rettssaker økt på den japanske skjærgården, drevet av endringer i rettssystemet, implementering av populære juryer for alvorlige forbrytelser, og krav om at påtalemyndigheten skal fremlegge fysiske bevis. Dette var ikke tilfelle tidligere, noe som resulterte i tilståelser overfor vitner.

READ  Et uvanlig dyr sett i havet er hvithviten

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *