– Vi må være tydelige – VG

Dette er første gang Norge tar så drastiske grep mot russiske tjenestemenn. Russland kaller påstandene grunnløse.

Norske tjenestemenn går nå ut og sier at de mener Russland sto bak det omfattende ID-angrepet på Sortering i september.

De er basert på påstander fra sikkerhets- og etterretningsanalytikere om at de fremdeles etterforsker angrepet.

– Dette er en veldig alvorlig hendelse, sier utenriksminister Ene Erickson Serid på en pressekonferanse.

Han påpeker at dette er første gang de går ut og beskylder et ID-angrep på en skuespiller på denne måten. Det står også at dette er en klar melding til russiske myndigheter.

ALVORLIG: Utenriksminister Ene Erickson møtte serittiske medier utenfor utenriksdepartementet. Foto: Hannah Hsardar, VG

– Sannheten er at vi går ut offentlig med en attributt vi aldri har gjort før. «Dette er første gang vi gjør dette mot et nettangrep,» sa han.

I diplomatisk sjargong er attributter skyld.

– Vi gjør dette som en sterk og tydelig reaksjon, sier Serite.

– Når du ikke har gjort det i lignende tilfeller før, hvorfor gå ut nå?

– Dette er primært fordi det påvirker de viktigste, demokratiske institusjonene våre, Sortering. Dette er veldig alvorlig, så vi er klare.

Russland: Ubegrunnede påstander

Mandag kveld snakker russiske tjenestemenn. Konstantin Kozachev, leder av Federal Council’s Foreign Affairs Committee, sa i en uttalelse til Dass News Agency:

– Påstandene kommer som alltid uten bekymring for bevisene, og det er ingen diskusjon om hendelser på ekspertnivå, sier Konstantin Kozhev.

Kozatsev påpeker at en ansatt i Forbundsrådet ble arrestert i Norge og at han ble arrestert før anklagene ble funnet å være grunnløse – men Norge har ikke beklaget.

READ  Et gasspristak diskuteres med Norge

Sterke kontoer: Her møtte utenriksminister Charade og statsminister Erna Solberg Russlands president Vladimir Putin 9. april 2019. Nå beskylder russiske tjenestemenn ham for hacking. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Sputnik

VG kunne ikke få en kommentar fra den russiske ambassaden.

– Vi må gjøre det klart at vi ikke aksepterer denne typen hendelser, sier Seride.

IT-angrep på sortering

  • Når? Ved utgangen av august var administrasjonen i Sporting klar over uautoriserte pålogginger på flere e-postkontoer.
  • WHO? Et lite antall mennesker i Sporting har blitt rammet, både av politikere og ansatte fra Ap, Høyre, Sosialdemokrater og Venstre.
  • Hva kan de få tilgang til? I følge Sortering kan de ha mottatt informasjon som kontonumre, personnummer og bankinformasjon. De kan også ha tilgang til reiseplaner, kontaktdata og ordninger for behandling av politiske saker. Noen e-postkontoer inneholder også helseinformasjon som mulige allergier. Sortering fant imidlertid ikke klassifisert informasjon misvisende.

– Hvor sikker er du på at Russland står bak dette?

– Databasen vi har, som er basert på analyser og sammenstillinger laget av våre sikkerhets- og etterretningstjenester, er veldig tydelig, svarer utenriksministeren.

Toppmøte: Da vi møttes i St. Petersburg 9. april 2019, stekte Ene Eriksson Charite, Erna Solberg og Vladimir Putin. Foto: Michael Clementev / Sputnik / AFP

Basert på analyser

Utenriksministeren sier påstandene deres mot Russland er basert på en «klar» analyse. Men disse analysene er ikke gyldige for hva de egentlig er.

BSD kommenterer ikke etterforskningen og sier at den først vil komme til en konklusjon etter at den er fullført. De vil med andre ord ikke peke på Russland som regjeringen.

READ  Forslag til blodalkohol og aldersgrense - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra forskjellige deler av landet

– Forespørsel og attributt har to forskjellige formål. Etterforskningen går i sin egen retning, vi vil ikke kommentere den, men basert på informasjonen som er analysert av våre tjenester, sier utenriksministeren at dette skyldes Russland.

– Vi ønsker å ha et kontinuerlig pragmatisk forhold til Russland, men det skal også være klart at vi trenger å snakke når det er angrep som berører vår viktigste demokratiske institusjon, sier Serid.

– Knytter du denne hendelsen til andre lignende hendelser i offentlige og private institusjoner?

– BST og sikkerhetstjenesten har advart i mange år mot slike hendelser. Vi vet at dette skjer, og det kan påvirke flere mennesker. Statlige angrep er et stadig økende problem, svarer Sarat.

– Russland legger ikke igjen noen midler

Inkorporert: Idrettsrepresentant Harek Elvenes (H) mener at Norge bør intensivere sitt forsvar mot trusler som er rettet mot å undergrave vårt demokrati. Foto: Frederick Solstadt

Konservativ talsmann Herrek Elvens mener at Norge bør være forberedt på å forsvare seg mot denne typen trusler:

– Russland har ikke etterlatt seg midler i den politiske krigen mot Vesten og dessverre mot Norge. Vi må intensivere vårt forsvar mot hybride trusler som tar sikte på å undergrave demokratiet vårt. Han sa til VG at det ikke lenger var en skarp forskjell mellom sosial sikkerhet og statlig sikkerhet.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *