VM: En sterk gest fra den iranske elleveren rett før kampstart mot England

Tidligere den uken forklarte deres kaptein Alireza Jahanbaksh at spillerne «kollektivt» ville bestemme om de skulle synge nasjonalsangen til støtte for ofrene for de sterkt undertrykte protestene i landet deres.

Under denne sangen viste kameraene kort ansiktet til en tilskuer i femtiårene, et hvitt slør over hodet, ansiktet hennes badet i tårer.

Spillerne holdt ansiktene fullstendig passive, og på benken sang et medlem av delegasjonen. Stjernen i laget likte ikke Sardar Azmoon, som avviste fysisk og fordømte undertrykkelsen på sosiale nettverk.

«Women Live Freedom» sto det på et banner på engelsk på standen okkupert av iranerne, som ble trukket tilbake og snart forsvant.

Irans spillere står under nasjonalsangen før starten av Qatar 2022 World Cup gruppe B fotballkamp mellom England og Iran på Khalifa International Stadium i Doha 21. november 2022. ©AFP eller lisensgivere

Se kampen direkte her!

Siden starten på opprøret i Iran, med døden 16. september av unge Mahza Amini (22 år), som ble arrestert av sedelighetspolitiet i Teheran for å ha overtrådt regimets strenge kleskodeks, har nektet å synge den islamske republikkens hymne blitt en av spakene som brukes av iranske idrettsutøvere for å vise sin støtte til bevegelsen.

27. september nektet fotballaget å synge sangen før en VM-vennskapskamp i Østerrike mot Senegal (1–1). Kledd i svarte parkaser uten emblemer og skjulte konfødererte insignier, forble soldatene tause, de fleste med bøyd hoder.

Denne symbolske gesten, noen ganger iført et svart armbånd som et tegn på sorg, har blitt adoptert av mange iranske idrettsutøvere under konkurranser i utlandet.

Den 6. november, under en internasjonal strandfotballturnering i Dubai, en av de mest prestisjefylte i disiplinen, fulgte det iranske laget også «Team Melli», noe som fikk statlig fjernsyn til å kutte direktesendingen.

Målfeiring

På slutten av finalen, vunnet mot Brasil (2-1), forble spillerne stille mens de mottok trofeet. Forfatteren av vinnermålet, Said Bramon, lot på sin side som om han klippet håret med fingrene for å vise sin solidaritet med protestbevegelsen og kvinner i Iran.

READ  Jurgen Globe fremhever flytting av Liverpools overraskende signering

Feyenoord Rotterdam-spissen Alireza Jahanbaksh sa onsdag at hvorvidt å feire et potensielt mål under verdensmesterskapet ville være et «personlig» valg.

Utenfor banen skrev mange idrettsutøvere, tidligere eller fortsatt aktive, støttemeldinger til demonstrantene på sosiale nettverk. En av de mest aktive i saken er tidligere Bayern München-spiller Ali Karimi, som bor i utlandet og fikk huset sitt beslaglagt av myndighetene. Han avslo senere invitasjoner fra FIFA- og verdensmesterskapsarrangører om å reise til Qatar for å se kampen, det samme gjorde den iranske fotballlegenden Ali Daei.

Søndag kunngjorde en iransk dommer at han hadde utstedt en stevning til Yahya Golmohammadi, en tidligere internasjonal og nåværende trener i Persepolis-klubben, Esteghlal, som kritiserte landslagets spillere forrige uke på Instagram. Ikke for å «bringe stemmen til de undertrykte for myndighetenes ører», etter å ha møtt den ultrakonservative president Ibrahim Raisi kort tid før de dro til Qatar og VM.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *