«Winchcombe-meteoritten» hjelper til med å skrive en historie om vann på jorden

Publisert i :

Analyse av sammensetningen av vannet som er tilstede i «Winchcombe-meteoritten», publisert onsdag, viser at den har en sammensetning som er veldig lik den til jordens hav. Bevis nok på at jordens vann ble brakt dit av meteoritter?

En liten stein funnet i 2021 på en privat vei i den lille byen Winchcombe i det sentrale England kan inneholde svaret på mysteriet om opprinnelsen til vannet på jorden.

Det er faktisk et fragment av meteoritt fra dypet av rom og tid som har begynt å avsløre sine hemmeligheter i en studie publisert onsdag 16. november i tidsskriftet Science Advance.

ingen grunnforurensning

«Kjemien til vannet i»Winchcombe Meteoritt« [c’est devenu son nom officiel, NDLR] det er ganske likt det som finnes i våre hav på jorden. Resultatene av analysene som ble utført, gir dermed vann til møllen til tilhengerne av teorien om at det var meteoritter avledet fra asteroider som brakte vann til jorden i begynnelsen av historien, sier Katherine Joy, en av de medforfattere av studien og en spesialist i studiet av meteoritter fra University of Manchester.

Det er verken den første eller siste meteoritten som faller til jorden som inneholder vann. Rundt 60 000 har blitt oppdaget, og «nesten alltid er det forskere som analyserer vannet som finnes der,» sier Jérôme Aléon, en kosmokjemiker og meteorittspesialist ved Institute of Mineralogy, Physics of Materials and Cosmochemistry ved CNRS ved Sorbonne-universitetet. .

>> For å også lese: EC 002-meteoritten, en rest fra barndommen til solsystemet vårt

Men resultatene må ofte tas med en klype salt fordi «meteoritter vanligvis forblir i flere uker, ja måneder i bakken før de oppdages, noe som gir dem god tid til å bli forurenset av det terrestriske miljøet,» sier Luke Daly, med- forfatter av studien og planetforsker fra University of Glasgow.

READ  rekkevidden og alle prisene på den elektriske salongen

Dette er ikke tilfellet med denne prøven. Den ble oppdaget og samlet mindre enn 12 timer etter landing i hjertet av den britiske utmarken. Det er for kort for betydelig forurensning av dette fragmentet, og «dessuten hadde det ikke engang regnet, noe som ikke er veldig vanlig i England på den tiden,» bemerker Katherine Joy.

Alt materialet i denne prøven, inkludert vannet, kommer direkte fra verdensrommet. Mer presist ville denne meteoritten ha brutt av fra asteroidebeltet rundt Jupiter og ville ha reist 4,56 milliarder år for å nå oss. «Det representerer et øyeblikksbilde av opprinnelsen til vårt solsystem og hvordan himmelstøv samlet seg for å danne de første planetene i universet,» oppsummerer Katherine Joy.

«Så vidt vi vet, er dette det første vitnet til denne tiden og dette stedet i galaksen som inneholder vann som ligner jordlignende vann som vi har vært i stand til å analysere,» begeistrer Luke Daly. De har samme kjemiske signatur, noe som betyr at de kan komme fra samme sted fordi en del av sammensetningen av vann avhenger av avstanden fra solen.

Flere vannhistorier

Denne første studien av «Winchcombe-meteoritten» antyder at havene våre er fylt med vann som ville komme fra Jupiters asteroidebelte eller videre (asteroider der sannsynligvis avledet fra områder utenfor Jupiter, vårt solsystem).

Men disse første analysene er ikke nok til å avslutte debatten om opprinnelsen til vann på jorden, «langt i fra», sier Luke Daly. «Dette er et element som forsterker de som forsvarer teorien om vann brakt til jorden av asteroider, men det lukker ikke døren for andre hypoteser», legger Jérôme Aléon til.

READ  Søket som oppdaget tusenvis av nye arter

For det første, selv om asteroider spilte en rolle, er de kanskje ikke de eneste som dekker nesten 70 % av jordens overflate med vann. «En teori vil for eksempel si at romstøvkorn var involvert i dannelsen av havene,» sier Luke Daly. Dette er bittesmå partikler som flyter i verdensrommet og i kontakt med solvinden blir ladet med vann. I begynnelsen av vår historie ville de ha feid over vår unge jord for å deponere sin dyrebare H2O.

«En annen teori er at det var kometer som brakte vann til jorden,» sier Katherine Joy. Men foreløpig kan studie av is på kometer bare gjøres eksternt med verktøy som teleskoper. Dette er utilstrekkelig for å få et klart bilde av gyldigheten av denne alternative teorien, og «det forskerne ønsker er et oppdrag for å tillate oss å bringe tilbake en isbit fra kometen slik at vi kan studere den i laboratoriet for sammenligning.» sammensetningen av vannet til havene våre», fortsetter spesialisten fra University of Manchester.

Til slutt, kanskje det også var vann som allerede var tilstede på jorden fra starten. «Observasjoner viser at under overflaten til forskjellige planeter, inkludert vår egen, er det vann med samme kjemiske sammensetning som i våre hav, og at det allerede kunne ha vært der under dannelsen,» forklarer Jérôme Aleon.

Mysteriet om livets skapelse.

Hvis debatten om opprinnelsen til vann på jorden opprører forskerne så mye, er det «fordi det er et konstituerende element i livets utseende på planeten vår», sier Luke Daly. Analyse av Winchcombe-meteoritten antyder at livet på jorden ble muliggjort av vann som kom lenger unna enn Jupiter.

READ  De siste fargene på europeiske reisekart blir oransje, Malta blir grønt

Denne tesen om meteoritter som gir offisielt vann til galaksen leder også til spørsmålet hvorfor liv ser ut til, inntil det motsatte er bevist, å ha utviklet seg bare på jorden. Sikkert, lignende meteoritter har ikke sluttet å falle på andre planeter.

Faktisk «inneholder Winchcombe-meteoritten alle elementene som er nødvendige for å skape liv på en planet,» erkjenner Luke Daly. Hele spørsmålet er da å vite hva jorden har gjort som er unik for å transformere testen for å få de første levende organismene til å dukke opp i dette vannet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *