WIVT selger norsk virksomhet i Telenor Myanmar til M1 Group

File – I dette 26. oktober 2014 stiller filfoto kunder, inkludert en munk, opp utenfor et showroom for å kjøpe et SIM-kort hos det norske teleselskapet Telenor i Yangon, Myanmar. Torsdag 8. juli 2021 gikk det norske teleselskapet Telenor, et av Myanmars største transportører, med på å selge hele virksomheten i landet til det libanesiske investeringsselskapet M1 Group for 105 millioner dollar. AP-bilde / fil av Kin Mong Ming)

BANGKOK (AP) – Det norske teleselskapet Telenor, et av Myanmars største transportører, ble torsdag enige om å selge hele virksomheten i landet til det libanesiske investeringsselskapet M1 Group for 105 millioner dollar.

Telenor kunngjorde tidligere at de avskrev verdien av virksomheten etter at den militære overtakelsen provoserte et generelt tilbakeslag og myndighetene innførte begrensninger på mobil- og internettilgang.

– Etter hvert som situasjonen forverres, danner den siste utviklingen i Myanmar grunnlaget for beslutningen om å omdirigere selskapet, sa Telenor i en uttalelse.

Den Beirut-baserte M1 Group vil anskaffe hele Myanmar-virksomheten og anskaffe 100% av selskapet, dets spektrum, lisenser, kontrakter og drift, ansatte og kunder. Avtalen er underlagt myndighetsgodkjenninger i Myanmar.

Den indirekte verdien av hele virksomheten er omtrent 600 millioner.

Telenor hadde tidligere sagt at under den nåværende militære ledelsen ville den ha sin fortsatte tilstedeværelse i landet avhengig av om den kunne «bidra positivt til folket i Myanmar», som avsatte Aung San Suu Kyis valgte regjering.

Mange utenlandske selskaper med investeringer i Myanmar er i en alvorlig situasjon med å balansere sine egne interesser og de ansattes interesser mot press i og utenfor landet i tråd med sanksjoner mot sine militære ledere.

READ  Oslo Movie Review: Skildring av israelsk-palestinsk hemmelig forhandling

Som svar på slike samtaler har noen selskaper stoppet byggeprosjekter eller sluttet å betale utbytte.

Internett- og mobilkommunikasjon spiller en viktig rolle i å dele informasjon om myndighetenes demonstrasjoner og aktiviteter.

Bill Robertson fra Human Rights Watch sa at Telenor var «plassert mellom en stein og et hardt sted» med krav om at «telefonavlyttingsteknologien skulle endres for å overvåke klienter som motsetter seg militæret politisk.»

Den militære overtakelsen av Myanmar har hindret et tiår langt trekk mot en sivil, demokratisk valgt regjering etter flere tiår med militært styre som begynte kort tid etter at landet fikk uavhengighet fra Storbritannia, kjent som Burma.

Telenor sa at situasjonen i Myanmar blir stadig mer utfordrende på grunn av sikkerhets-, regulerings- og etterlevelsesårsaker.

«Vi har evaluert alle alternativene og håper selskapets salg vil være den beste løsningen i denne situasjonen,» sier Sequei Brecke, styreleder og administrerende direktør i Telenor Group.

M1 Group er et diversifisert selskap interessert i investeringer, eiendom, mote, finansiell teknologi og telekommunikasjonstjenester. MTN-nettverket tilbyr tjenester i Afrika og Midt-Østen.

Andre mobiloperatører inkluderer det lokale telefonselskapet MBD, Qatars Oredo og Myanmar National Telecommunications Co. (MITAL), et joint venture med Vietnams Vietnam.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *