Zaporizhia kjernekraftverk: Den siste reaktoren i drift ble stengt

Ifølge den ukrainske operatøren Energoatom ble atomkraftverket Zaporizhia koblet fra strømnettet natt til lørdag.

Lesetid: 2 minutter

LUkraina kunngjorde søndag stenging av den sjette og siste reaktoren ved atomkraftverket Zaporizhia (sør), det største i Europa og okkupert av russiske styrker.

«I dag, 11. september 2022, klokken 03:41 (01:41 GMT) ble enhet nummer 6 (av kraftverket) koblet fra kraftledningen,» heter det i en uttalelse fra den ukrainske operatøren Energodam. «Forberedelser er i gang for kjøling,» sier operatøren.

Ifølge Energoatom var den kalde stansen en «trygg tilstand» for reaktoren, som bare var på tre dager for å produsere elektrisiteten som trengs for å kjøle ned kjernefysisk brensel og sikre sikkerheten på stedet. Beslutningen om å stenge stedet ble tatt da ekstern strøm ble gjenopprettet «i går kveld» via en av overføringslinjene.

«Ved ytterligere skade på overføringslinjene som forbinder stedet med kraftsystemet – som risikoen for er høy – vil interne behov (på stedet) måtte dekkes av dieseldrevne generatorer,» advarer Energotam. I sin pressemelding gjentar Energoatom sin oppfordring om å etablere en demilitarisert sone rundt anlegget, som ifølge operatøren er den eneste måten å ivareta sikkerheten på.

Ukraina og dets allierte har uttrykt økende bekymring for sikkerheten til Zaporizhia-anlegget. I flere uker har det vært forvirring rundt stedet for kraftverket, som har vært rammet av flere streiker, der Kiev og Moskva har gitt hverandre skylden.Fredag ​​kunngjorde Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) et «totalt vann- og strømkutt» i den ukrainske byen Energodar (sør), der atomkraftverket Zaporizhia ligger. , en situasjon som «kompromitterer sikkerheten ved operasjoner» . «Dette er absolutt uakseptabelt. Det kan ikke fortsette,» sa FN-byråets generaldirektør, Rafael Croci, i en pressemelding, og ber om en «umiddelbar stans av bombingene i området.»

READ  Boris Johnsons avsløringer: "Tyskland håper å beseire Ukraina raskt"

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *